Тихий протест 70 -х: НХМУ змінив назву (Киев, с 20 сент.)


На честь виставки " Тихий протест 70 -х" головна культурна інституція країни офіційно повернулася до назви, яку носила в 70-х - "Державний музей українського образотворчого мистецтва".

Вже 20 вересня в стінах Національного художнього музею України відкриється перша в історії незалежної України виставка «сімдесятників ». Широкій аудиторії представлять понад 120 робіт , багато з яких будуть експоновані вперше . Щоб підтримати дух сімдесятих і залучити до виставки додаткову увагу, Національний музей повернувся до назви , яку носив сорок років тому . Першим кроком на шляху до перейменування стала заміна таблички на фасаді - наступні 10 днів кияни та гості столиці зможуть відвідати "Державний музей українського образотворчого мистецтва" .



«Я вважаю , що це дуже сміливий експеримент художнього музею , який демонструє бажання трансформувати інституцію в актуальну майданчик культурного обміну » , - каже куратор проекту «Тихий протест 70- х » Євген Березницький .


Останній раз Національний художній музей України змінював свою назву в 1994 році, після утворення незалежної української держави . До цього в зміні назв музею відбивалися складні процеси життя країни і етапи становлення вітчизняної музейної справи . Та , в 1899 інституція носила ім'я Київського міського музею старожитностей і мистецтв , в 1904 - змінила його на Київський художньо -промисловий і науковий музей імені государя імператора Миколи Олександровича , в 1919 після націоналізації музей став називатися 1- м Державним , з 1924 - Всеукраїнським історичним імені Тараса Шевченка , з 1936 - Державним українським , з 1939 - Державним музеєм українського мистецтва. Під час німецької окупації Києва в 1942 році музей був об'єднаний з колекцією російського мистецтва під загальною назвою Державний музей східноєвропейського мистецтва.


"Тимчасове повернення музею старої назви - спроба ввести сучасного глядача в контекст 70х , нагадати про художні події тих років. 1970і роки для музею - час великих змін . У 1972 музей наново відкрився після реконструкції , представив нову розширену експозицію. Це час активної міжнародної діяльності , завдяки якій кияни змогли побачити виставки «Скарбниця гробниці Тутанхамона » , « Західноєвропейське мистецтво з колекції Арманда Хаммера » , « Золото доколумбової Америки» та інші. Зали не вміщали всіх охочих , а біля музею утворювалися довгі черги » - каже Юлія Ваганова , заступник генерального директора НХМУ з виставкової роботи та міжнародних зв'язків.

Нагадаємо , що « Тихий протест 70 -х» представить кращі живописні та графічні роботи ( пейзажі , портрети , сюжетні композиції) понад двадцяти авторів , серед яких один з послідовних адептів «суворого » стилю Владислав Мамсиков , майстер ліричної картини Зоя Лєрман , одеський нонконформіст Олег Соколов , засновник « панічного реалізму » Петро Бєлєнок , метр натюрморту Валентин Реунов та інші.


Исторчник:  www.namu.kiev.ua


ArtExpoUA


Комментариев нет:

Отправить комментарий