Киев, Центр Леся Курбаса: "Матейко з Криниці", художник-примітивіст Никифор (11-13 окт)

художник-примітивіст Никифор


Запрошуємо відвідати експозицію у Центрі Курбаса, присв"ячену творчості лемківського художника-примітивіста Никифора (Єпіфанія Дровняка). Виставка проводиться в межах Четвертого міжнародного міні-кінофестивалю "Європейський Експрес"- спільного проекту НЦТМ ім. Л.Курбаса, Польського Інституту у Києві, Французького Інституту у Києві.

...Цей дивакуватий старий, хворий і майже німий, малював на всьому, що траплялося йому в руки: папері, картоні, обкладинках зошитів, навіть на стіні... Він називав себе Никифором.

Ники?фор (Єпіфа?ній) Дровня?к - художник-примітивіст, народився у селі Криниця, що на Лемківщині. Він відомий світу, як «Никифор з Криниці» , «Никифор Криницький», «Ян Криницький», «Матейко з Криниці», «Мастер з Криниці», «Лемко Никифор». Світове визнання роботи художника отримали у 1932 року, коли в Парижі в галереї Леон Марсель експонувалася його виставка з 200 малюнків. 

Картини Никифора Дровняка порівнюють з найкращими зразками українського примітивізму XVI—XIX ст. — безіменними авторами «Козака Мамая», ікон і побутових портретів, малюнків на склі та дереворізів; його прізвище стоїть поряд з іменами К. Білокур, Н. Піросманашвілі, М. Приймаченко, А.Руссо. Твори лемківського митця написані під відчутним впливом українського народного мистецтва, вирізняються декоративною виразністю малюнка, тонким відчуттям колориту, контрастністю кольорів, ритмічністю.


художник-примітивіст Никифор

художник-примітивіст Никифор
Никифор


ArtExpoUA


Комментариев нет:

Отправить комментарий