Киев, Фестиваль Тонино Гуэрра (до 24 ноября)


3 листопада під час ретроспективного показу культового фільму «Забріскі-пойнт» вдова італійського кінорежисера-класика Антоніоні Енріке привітала з Риму через відеозвернення учасників фестиваля Тоніно Ґуерра в Києві.

Фестиваль проходить в Києві 24 жовтня – 23 листопада 2013 р. Серед його організаторів – Асоціація Тоніно Ґуерра у Пенабіллі та Міжнародний Фонд Світового Мистецтва.

Ретроспективний показ фільма сценариста Т. Ґуерра (1920-2012) та режисера Мікеланджело Антоніоні (1912-2007) «Забріски-пойнт» та зустріч із спеціальним гостем Романом Балаяном відбулися у кінозалі «Правда» на кіностудії «FILM.UA». Ця стрічка була відзнята у 1968 р., а вперше показана у 1970 р. Модерував захід куратор NoName Club Андрій Алфьоров. В ньому взяли участь українські та закордонні глядачі. Енріка Антоніоні привітала учасників заходу та відзначила, що трохи заздрить киянам, які на великому екрані та у гарній кампанії можуть подивитися культову стрічку. Вона розповіла про стосунки М. Антоніоні та Ґуерра. "Дружба з Тоніно була дуже цінною для Мікеланджело, для мене... Тоніно був дуже веселою людиною, мабуть, найбільш веселим на землі. З Тоніно ми дійсно сміялися, неймовірно сміялися. Мікеланджело подобалось сміятися, і в той же час йому подобалось працювати. Протягом дня вони багато працювали, а ввечері любили зустрічатися з друзями, пограти, посміятися, смачно поїсти», згадувала Енріка Антоніоні.

Великий інтерес у глядачів викликав виступ відомого режисера Романа Балаяна. Майстер поділився спогадами про чотири зустрічі з Т. Ґуерра, про коло митців які були пов’язані з ним та його епохою – М. Антоніоні, С. Параджанова, А. Тарковського. Український режисер також додав, що попри думку багатьох критиків вважає фільм «Забріскі-пойнт» одним із найкращих у Антоніоні та Ґуерра.

Голова Оргкомітету фестивалю Максим Ляшев розповів, що дуже радий великому інтересу глядачів до цього показу. Особливо приємно бачити на них керівників вітчизняних театрів, кінорежисерів та інших митців. Він нагадав, що продовжується конкурс короткометражних фільмів, в якому можуть взяти участь всі бажаючі. Достатньо відзняти навіть з допомогою мобільного телефону невеликий фільм (до 2 хвилин). Переможці конкурсу поїдуть в італійське місто Пеннабіллі, в якому жив і творив видатний італійський режисер. 

23 листопада спеціальними гостями фестивалю будуть Лора Ґуерра (Італія) та кінорежисер Сергій Соловьйов (Росія).

Довідка. Фестиваль «Подорож з Тоніно Ґуерра» відбувається вперше в Україні. Перша частина його відбулася навесні в Криму. В Києві заходи фестивалю відбуваються з 24 жовтня по 23 листопада 2013 р. Серед них – виставка картин Т. Ґуерра в галереї «Pete-Art», фотовиставка Юрія Роста (Росія) «Райдуга Тоніно Ґуерра» у Домі освіти та культури «Майстер Клас», майстер класи італійців продюсера, кулінара Стефанії Монтінарі та майстра з ксилографії Самуеля Паскуччі.

Проведення фестивалю підтримали кіностудія «FILM.UA», галерея «Pete-Art», організація «Чайний клуб», Дім освіти та культури «Майстер клас», Дім музей А. Чехова, громадська організація «Таврійська гуманітарна платформа». Ініціювали його проведення українські митці та громадські діячі Аліна Гриненко, Максим Ляшев, Юлія Філіповська, Наталія Сидоренко, Єлізавета Євтєєва.

Избранные экспонаты выставки графики Тонино Гуэрра в киевской галерее Pete-Art:

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

Фестиваль Тонино Гуэрра

ArtReviewUA


Комментариев нет:

Отправить комментарий